Uspešno predstavljen INSPIRE na prvom HR4IT klubu 11. oktobra u Beogradu

saznajte više
 

Uspešno predstavljen INSPIRE na prvom HR4IT klubu 11. oktobra u Beogradu

U prelepom ambijentu na krovu hotela „Crystal“ u Beogradu 11. oktobra održan je prvi HR4IT klub koji je bio posvećen problemu fluktuacije IT kadrova. Tokom osmočasovne konferencije, oko 50 okupljenih učesnika je imalo prilike da čuje eminentne HR i IT eksperte iz Srbije i regiona, i njihova iskustva i dobre prakse u otklanjanju sve većeg problem sa kojima se suočava većina poslodavaca i kompanija, na tržištu Srbije i ex-Yu država. Među prezenterima se našao i INSPIRE, a prenosimo vam ukratko naše utiske sa konferencije.

Konferenciju je otvorio Miloš Tomanović, naš INSPIRE instruktor i trener, koji radi kao stručnjak za ljudske resurse i pomaže kompanijama da budu dugoročno uspešne, poboljšaju atmosferu i organizaciju. S obziorm na svoje prethodno iskustvo kao paneliste i moderatora na regionalnim HR & IT konferencijama, Miloš je uspešno održavao dinamiku izlaganja i prezentacija tokom ovog događaja, što je pozitivno odrazilo na energiju i atmosferu kluba.

O incijativama i akcijama Bit Alliance, asocijacije najvećih IT kompanija u Bosni i Hercegovini, kroz saradnju sa akademskom zajednicom, vlastima i kompanijama članicama, govorila je Tatjana Vučić, izvršna direktorica, u svojoj prezentaciji pod nazivom „Promena sistema obrazovanja kao faktor dugoročne stabilnosti u obezbeđivanju IT stručnjaka“.

Tamara Prodanović, koja zajedno sa svojim timom stoji iza najposećenijeg sajta HelloWorld za zapošljavanje IT-evaca u Srbiji, kroz svoju prezentaciju „Retencija zaposlenih u IT sektoru iliti kako da zadržiš tog programera?“ podelila je sa okupljenima zašto je važno kreirati “candidate” personu za uspešan emplojer brending.

O tome zašto je organizaciona kultura tako važna za smanjenje fluktuacije zaposlenih, učesnicima HR4IT kluba govorila Jelena Anđelić, konsultant i trener Omega Consulting Team-a, sa preko dvadeset godina iskustva u oblastima marketinga, internih komunikacija, odnosa sa medijima i brendiranja poslodavca, upravljanjem promenama u lokalnom i globalnom okruženju.

Nakon pauze za kafu koju su okupljeni iskoristili za međusobno upoznavanje i razmenu mišljenja i iskustava, usledio je blok u kome su predstavnici iz različitih kompanija podelili dobre prakse koje daju rezultate i pozitivno utiču na stepen zadržavanja IT kadra.

Ena Enis, HR menadžer IT kompanije PRODYNA govorila je tome na koji način su postali poželjniji poslodava kroz individualni pristup za svakog zaposlenog uz INSPIRE Happiness at work alat. Zahvaljujući ovom pristupu, potvrdili su dobru kulturu, poboljšali komunikaciju, postali međusobno tolerantniji i značajno smanjili stopu fluktuacije.

Koja je razlika između unutrašnjih i spoljašnjih motivatora, kako sistem vrednosti, komunikacija, porodica, radni stilovi i emocije utiču na motivaciju zaposlenih, i kako kroz funkcionalno testiranje karakteristika poslodavac može da sazna šta stvarno motiviše zaposlene,  okupljenima je kroz svoju prezentaciju približila naš INSPIRE Happinesss at work Expert Lina Rabi.

Nakon dobrih praksi, usledio je panel iz IT ugla na temu „Izazovi u zadržavanju IT stručnjaka“. Učesnici panela. Na ovu temu sa publikom su podelili svoja iskustva Milan Šolaja (CEO @ Vojvodina ICT Cluster), Ivana Todorić (Senior HR Manager at ICL Services), Dejan Vujović (COO at ICL services) i Jasna Rilović (HR konsultant i trener, Human Capital), uz vođstvo Miloša Tomanovića (INSPIRE Expert & Instructor) kao moderatora.

Posle dinamičnog panela i pauze za prikladno okrepljenje, učesnici su imali prilike da čuju glas generacije Z i šta je to što iz njihovog ugla negativno ili pozitivno utiče na to da mlad, ambiciozan i talentovan IT stručnjak poželi da ostane u jednoj kompaniji. Kako se postaje praktikant u Guglu i kako celo to iskustvo izgleda, sa učesnicima konferencije podelila je Milica Batinić, student IV godine ETF-a.

Za kraj konferencije, svoje pozitivno iskustvo u privlačenju i zadržavanju top IT eksperata iz zemlje i sveta učesnici su mogli da čuju od Zoje Stojković, HR partnera u kompaniji Nordeus, koja je okupljenima govorila ko sve čini „people“ tim, šta sve ovaj tim radi kako bi zaposleni bili njihova „No.1 game“ i na koji način kreiraju premijum iskustvo na svakom „employee journey“ koraku.

Voditelj kluba, Miloš Tomanović, se  u finalnom obraćanju zahvalio učesnicima na odličnoj energiji i atmosferi, i pozvao sve okupljene da nastave razgovore i razmenu iskustava na ovu i druge HR teme, kroz neki naredni HR4IT klub i druga događanja i okupljanja u narednom periodu.

Za sve one koji nisu mogli da uživo ili preko lajv strima isprate ovogodišnju HR4IT konferenciju, pripremili smo malo iznenađenje – ukoliko ste zainteresovani da pogledate snimak svih prezentacija i panela, pošaljite nam upit putem ovog linka, a mi ćemo vam proslediti podatke za pristup.

Dopadaju vam se naši tekstovi?

Prijavite se na našu mejling listu kako biste jednom mesečno primili naš njuzleter sa svežim tekstovima i informacijama posebno kreiranim za HR menadžere, vlasnike firmi i menadžere.