Održana Međunarodna konferencija “Happiness at work”

be INSPIREd
 

Održana Međunarodna konferencija “Happiness at work”

U Kopenhagenu je 23. i 24. maja održana Međunarodna konferencija “Happiness at work”. Konferenciju je pratilo oko dvesta učesnika iz redova HR menadžera, tim lidera i top menadžera koji su u aktivnoj potrazi za veštinama i alatima za stvaranje srećnijih i uspešnijih radnih okruženja. Prenosimo vam najzanimljivije delove sa ove konferencije kao podstrek da i vi aktivno radite na kreiranju “happiness at work” atmosphere u vašem radnom okruženju.

VODITE LJUDE SA RADOŠĆU

U svojoj prezentaciji Rich Sheridan, CEO Menlo Inovation kompanije, koristio je primer aviona da objasni kako da vodite ljude sa radošću. Da bi avion leteo potrebni su: uzlet / gravitacija / potisak / otpor

Kada vodite ljude, nailazite na isto. Da bi vaš tim leteo:

 • smanjite otpor (mikro-menadžment) koji proizilazi iz straha
 • smanjite gravitaciju/birokratiju (nepotrebne sastanke, sporost u odlučivanju i neodlučnost)
 • povećajte uzlete energije vaših ljudi (rad na svrsishodnim i značajnim zadacima)
 • pojačajte potisak (jasnom svrhom i ciljevima)

IZBEGNITE ZAMKU UBRZANJA 

Jochen Menges, HRM i Leadership profesor na Univerzitetu u Cirihu, podelio je sa učesnicima konferencije svoj recept kako razbiti zamku sve ubrzanijeg poslovnog i privatnog života.

Studija sprovedena na Univerzitetu u Cirihu, Jejlu i Kembridžu pokazala je da 1 od 3 visoko angažovanih zaposlenih ima izražene simptome izgaranja (burn-out).Zaposleni su angažovani, oni napreduju, ali imaju previše posla, a poslodvaci im daju još više. Oni su u zamci ubrzanja! Velika je verovatnoća da će ovakvi zaposleni u nekom trenutku da napuste taj posao.

Kako zaustaviti zamku ubrzanja?

 • Zaustavite se i analizirajte nepotreban rad tj ustanovite šta od svega što radite ima najveći prioritet
 • Analizirajte od kojih aktivnosti možete da odustanete kako biste bili efikasniji
 • Analizirajte kako možete da pojednostavite proizvode i/ili usluge
 • Analizirajte koja pravila koštaju zaposlene previše energije

Kada izbegnete zamku ubrzanja, pobrinite se da se fokusirate i radite jednu po jednu stvar. To će pomoći da smanji stress i da budete produktivniji.

 “FROG OFF” 

U nekim kompanijama zaposleni koriste crvene kartice na svojim stolovima kako bi obavili svoje zadatke i izbegli da ih drugi ometaju. To je jedan od načina da pokažete kolegama da ne želite da vas prekidaju jer radite nešto važno, zbog čega vam je važno da ste fokusirani. Umesto crvenih kartica možete da koristite i neke druge, zabavnije simbole: kao što su na primer žabice 🙂 neka vaše radno mesto bude zabavno 🙂

PODELITE 3 DOBRE STVARI DNEVNO

Mikael Kamber je novinar i spiker na danskoj televiziji, a kao specijalista za pozitivnu psihologiju bio je moderator na konferenciji. Mikael je podelio sa učesnicima svoje najbolje savete za povećanje nivoa pozitivnosti, od kojih je jedan da sa svojim kolegama na poslu podelite 3 dobre stvari na početku sastanka ili na kraju radnog dana. Ova vežba je kroz praksu dokazala svoju efikasnost:

 • Uči nas da razmišljamo i da delujemo sa više pozitivnosti
 • Kada smo više pozitivni, onda smo i kreativniji, produktivniji i srećniji

Evo i konkretnog saveta: snimite 3 dobre stvari telefonom i podelite ih interno u okviru kompanije kroz neki od kanala komunikacije (Slack, Viber, Facebook ili LinkedIn grupu).

KUL I ZABAVNE IDEJE ZA POBOLJŠANJE ODNOSA MEĐU ZAPOSLENIMA

 • Coffee meni – Kreirajte spisak (meni) pored aparata za kafu sa imenom vaših kolega i njihovim izborom kad je kafa u pitanju. Kad sledeći put neko pita „Ko želi kafu?“, nema potrebe da razmišlja ko kakvu kafu pije: bez mleka, sa/bez šećera , instant.. dovoljno je da pročita sa menija 🙂
 • Walk & Talk takmičenje – Držite sastanke dok šetate tj hodate. Možete čak i da napravite takmičenje između timova koji se sastaju. Koji tim je najduže hodao?
 • Crveni tepih za rođendan ili nove zaposlene – Crveni tepih nije samo za festival u Kanu, već može da posluži i za posebne prilike na poslu! Odlična ideja iz danske kompanije Electrolux: oni postavljaju crveni tepih na ulazu prvog dana za nove zaposlene. Takođe im na oglasnoj table okače sliku i njihovo ime, uz dobrodošlicu. To omogućava svima da vide ko počinje danas i obrati pažnju na nove kolege. Na isti način obeležavaju rođendane zaposlenih.

Na konferenciji je bilo još mnogo stvari rade u malim i velikim kompanijama kako bi kreirali dobru atmosferu na radnom mestu. Toplo vam preporučujemo da isprobate nešto od ovoga na vašim radnim mestima, kako bi stvorili više zabave, bolje odnose i bolju saradnju. A to nemimnovno donosi i više sreće na poslu!

Dopadaju vam se naši tekstovi?

Prijavite se na našu mejling listu kako biste jednom mesečno primili naš njuzleter sa svežim tekstovima i informacijama posebno kreiranim za HR menadžere, vlasnike firmi i menadžere.