Novogodišnja odluka - pronađite sreću i smisao u poslu koji radite

be INSPIREd
 

Novogodišnja odluka – pronađite sreću i smisao u poslu koji radite

Šta vam prvo padne na pamet kada čujete izraz ,,novogodišnja odluka”? ,,Od prvog januara ću početi da se hranim zdravo”, ,,Krenuću u teretanu”, ,,Čitaću više knjiga”, ,,U Novoj godini ću uštedeti  više para”, ,,Zaposliću se u drugoj kompaniji”, ,,Radiću na višoj poziciji”… Ovo su samo neki od primera i najčešći oblici obećanja koje ste bar jednom dali sebi.

Ako još malo porazmislimo o ovome, setićemo se i nekih rezolucija koje nisu ovako opšte i ne mogu se primeniti u različitim kontekstima, već su jako specifične, mogu se ispuniti pod tačno definisanim uslovima i iziskuju konkretne rezultate: ,,Počeću da trčim svakog dana u 8 ujutru”, ,,Svakog meseca izgubiću 2 kilograma”, ,,Konačno ću se zaposliti u kompaniji iz svojih snova”, ,,Udvostručiću svoju platu” i njima slične. Da li se možemo složiti da je lakše ostvariti neku iz prve serije rezolucija, i zašto, kada znamo da nije lako ostvariti bilo koju čak ni među njima?

Iza svake odluke mora stajati rešenost, a koja zavisi od mnogih faktora, među kojima su naša doslednost sebi, upornost, fokusiranost, sposobnost da odolevamo iskušenjima i da pronađemo motivaciju u sebi i onome što nas okružuje. Neke od ovih osobina i sposobnosti mogu (a ne moraju) biti urođene, sve one bez izuzetka se mogu vežbati, ali nijednu od njih ne možemo usvojiti preko noći – i tu u vodu pada koncept novogodišnje odluke.

Ukoliko svoje dane već duže vreme provodimo u krevetu i bez volje da izađemo iz kuće, kako da se, počevši od prvog januara, nateramo da vežbamo redovno? I to u 8 ujutru, baš svakog dana? Na taj način sami sebi smanjujemo šanse i kladimo se protiv sebe. Umesto da težimo nečemu što nam je trenutno nezamislivo i izvan svakog dometa, trebalo bi početi od situacije i stanja u kojem smo sada. Moramo biti iskreni i zaključiti u kojoj meri smo mrzovoljni, neodlučni, dekoncentrisani, usporeni, ili jednom rečju – nezadovoljni. Kada utvrdimo koliko smo i čime tačno nezadovoljni, biće nam neuporedivo lakše da donesemo odluku da u narednoj godini definitivno više ne želimo da radimo išta što nas čini nezadovoljnima.

Dakle, umesto da deklamujete šta je to što tačno želite, najpre nabrojte ono što nikako ne želite. Vaša odluka ,,U Novoj godini neću gledati serije po ceo dan” zapravo znači da ćete u toku svakog dana pametno koristiti svoje vreme – za čitanje, učenje novog jezika ili provođenje više vremena sa porodicom. ,,U Novoj godini neću više zapostavljati svoje telo” bi značilo da ćete izbegavati brzu hranu, da nećete provoditi više vremena na kauču nego što je neizbežno i da nećete dopustiti sebi da ne spavate po celu noć. Odluka ,,Neću se više baviti poslom koji me čini nesrećnim” može značiti da promenite kompaniju, sektor, da tražite unapređenje ili čak vraćanje na nižu poziciju, ili da jednostavno delegirate obaveze koje vam ne idu od ruke, dok ćete preuzeti na sebe one kojima ste vični i u kojima uživate.

Najbitnije je shvatiti da put do sreće nije jedan, već da ih ima mnogo, da ne možete uvek poći svakim, ali da je nekad bitnije izbeći prepreku i nastaviti dalje nego stići na sam cilj. Cilj može biti veoma udaljen, skriven iza brojnih neočekivanih prepreka, a opet nas razočarati kada konačno dosegnemo do njega i shvatimo da nije ni nalik onome što smo očekivali – tada se pretvara u tek usputnu stanicu, a mi smo opet izgubljeni i osvrćemo se zbunjeno oko sebe tražeći sledeće, a jednako nebezbedno utočište. Zato moramo naučiti sebe da prepoznajemo svaki znak za opasnost pored puta, da tada uvek skrenemo i nastavimo dalje rasterećeni, jer navika da odbijamo da budemo nesrećni i da uvek biramo sreću u njenim raznim oblicima je nešto što se stiče vežbom koju ne može zameniti nijedna novogodišnja odluka.

Dopadaju vam se naši tekstovi?

Prijavite se na našu mejling listu kako biste jednom mesečno primili naš njuzleter sa svežim tekstovima i informacijama posebno kreiranim za HR menadžere, vlasnike firmi i menadžere.