Apliciranje za pomoć vlade

be INSPIREd
 

Apliciranje za pomoć vlade

Napokon imam dovoljno vremena da ujutro u miru pregledam sve novosti na društvenim mrežama.” 

…pomislio je Davor ugodno ispijajući svoju prvu  jutarnju kafu.

Nema onog svakodnevnog trčanja na posao, nervoze oko spremanja, a i nije baš da moram odmah da se na brzinu obrijam i istuširam

…zadovoljno se smeškao uvaljen u fotelju. I tako, uživajući u trenutku, pogled mu je zastao na novim merama državne pomoći koje može da dobije ako još danas aplicira za njih.

Bože, pa danas je poslednji dan da se preda zahtev!”

…pomislio je. Odmah je nazvao svoju koleginicu Mariju iz finansija i sa uzbuđenjem u glasu rekao joj da odmah podnese zahtev kako bi  dobili pare.

Marija, još uvek pospana, saslušala ga je mirno i rekla da će mu se javiti kad prouči svu potrebnu dokumentaciju.

Davor je nestrpljivo čekao njen poziv strahujući da će opet (kao i uvek) Marija sve zakomplikovati i da neće stići podneti zahtev na vreme.

Napokon je zazvonio telefon!

Direktore, za ovo će nam trebati više od jednog dana, a danas je krajnji rok za predaju dokumentacije! Zašto to niste ranije rekli!

…nervozno je uzviknula Marija.

Trebaće mi nekoliko sati da izvadim sve podatke, a onda još treba da napravimo projekciju prihoda za sledećih nekoliko meseci. Ma ko to može da postigne!”

Davor se iznervirao, mada je iz iskustva znao da ovo neće proći bez komplikacija.

“Marija, napravite to bilo kako, bitno je da to danas predamo, a posle ćemo im poslati sve što im treba!”

Ali direktore, ja takve dokumente ne želim da potpišem i pošaljem!”

…uzvratila je Marija.

Posle ćemo imati više problema nego što sada imamo koristi od ovoga!”

Marija, molim te ne komplikuj sada, napravi to kako najbolje možeš, a ja ću da potpišem!

Jeste se našli o ovoj priči? Kao Davor ili kao Marija?

Da, opet su došle do izražaja neke naše razlike kojih često nismo ni svesni, osim u nekim konfliktnim situacijama.

Dve osnovne Inspire karakteristike pokazale su u ovom slučaju svoje ekstreme:

Jedna od karakteristika koja dolazi do izražaja je KREIRANJE CILJEVA. Da li ste više Perfekcionista ili je sve Dovoljno dobro? Jer kao što i sama reč govori, PEFREKCIONISTI žele svoj zadatak da izvrše savršeno, bez greške i uvek im nešto nedostaje da bi bili zadovoljni svojim poslom. S druge strane OPTIMIZATORI prihvataju ograničenja (u vremenu, u resursima),  prilagodljiviji su i lakše dolaze do cilja. Zato je bitno na početku definisati: ŠTA JE DOVOLJNO DOBRO?

Druga karakteristika po kojoj se Davor i Marija razlikuju je POZICIJA U VREMENU.

Osobe koje su U VREMENU žele da završe stvari sada, odmah. Prošlost je za njih nešto što je davno iza sadašnjeg trenutka, a budućnost je negde daleko i o njoj ćemo razmišljati kada dođe.

S druge strane osobe za koje kažemo da su KROZ VREME su osobe koje razmišljaju na strukturisan način, pokušavajući da sagledaju stvari prema iskustvima iz prošlosti, istovremeno predviđajući šta bi se moglo dogoditi u budućnosti. Već i sami možete zaključiti za koje su pozicije idealne osobe sa izraženom ovom karakteristikom, zar ne?

I zato prihvatimo naše različitosti jer nam one pomažu da maksimalno napredujemo, samo je bitno da možemo da ih prepoznamo na vreme i prilagodimo komunikaciju drugim ljudima.

A šta je bilo sa Davorovim zahtevom?

O tome u drugoj priči…

Ma šalim se… zahtev je prošao jer je i Davor shvatio kako treba da komunicira sa Marijom da dobije najbolje od nje… u tome smo mu i mi malo pomogli s Inspire Remote 🙂

Ali zato u sledećoj priči možete da saznate koji je problem naš direktor Davor imao sa Goranom i Lidijom kada je predložio da se uvede onlajn prodaja… Do tada #ostanikodkuće

 

Dopadaju vam se naši tekstovi?

Prijavite se na našu mejling listu kako biste jednom mesečno primili naš njuzleter sa svežim tekstovima i informacijama posebno kreiranim za HR menadžere, vlasnike firmi i menadžere.