9 načina da zaista i odmorite na godišnjem odmoru

be INSPIREd
 

9 načina da zaista i odmorite na godišnjem odmoru

Da li ste ikada otišli ​​na odmor sa namerom da se odmorite i napunite baterije, a da ste se sa njega vratili umorni i sa manje energije nego što ste se nadali? Većina nas jeste. Onda bismo vraćali film unazad pitajući se: “Šta se dogodilo? Na šta mi je otišao odmor? Zašto se nisam opustio/la i više uživo/la u odmoru?”

Radi se o tome da naši odmori mogu biti jednako popunjeni to-do listama, obavezama i zahtevima kao ostatak života. S obzirom da je sezona odmora i letovanja pred nama, delimo sa vama 9 naučno dokazanih načina da zaista i odmorite na godišnjem odmoru.

PLANIRANJE KAO NAJBOLJI DEO

Sanjarenje i zamišljanje unapred predstavlja veliki deo ljudske sreće. Jedno istraživanje o turistima je pokazalo da su oni koji su otišli na putovanje bili srećniji od onih koji nisu, što je i očekivano, ali skoro sav nalet sreće se desio se pre samog putovanja.

Kada razmišljate o tome kako ćete se zabaviti i lepo provesti, osećate istu vrstu i količinu radosti koju ćete i doživeti kada zaista i budete u toj situaciji. Razlika je u tome što taj osećaj može da traje mnogo duže.

Zato izaberite unapred datume odmora i uživajte u razmišljanju unapred o tome šta ćete sve uraditi i doživeti.

IZABERITE VIŠE MINI ODMORA UMESTO JEDNOG SAVRŠENOG

Jedan savršen odmor, kao što je na primer putovanje na egzotičnu i daleku destinaciju, bi bio fenomenalno iskustvo. Ali istraživanja su pokazala da se povratak na uobičajen nivo sreće dešava veoma brzo, bez obzira na to šta je bio uzrok da postanemo srećniji. Tako da više manjih, običnih odmora više doprinose osećaju sreće i radosti nego jedan fenomenalan odmor.

Druga studija je pokazala da blagotvorno dejstvo odmora dostiže vrhunac oko osmog dana. Dakle, organizujte tri ili četiri kraćih odmora u toku godine umesto jednog ili dva duža, kako biste se bolje odmorili i napunili baterije.

URADITE NEŠTO NOVO

Da li se sećate kako je leto trajalo čitavu večnost kad smo bili mali? Sada, kad smo odrasli, vreme nam leti. Kako onda da usporite vreme?

Za decu je sve novo, pa tako i vreme ide polako dok mozak obrađuje sve ove nove avanture. Odrasli se drže rutina.

Odmor je odlična prilika da svesno isplanirate neka nova iskustva, bilo da se radi o jedrenju, ronjenju, jogi, možda isprobate neku novu kuhinju, bilo šta što je novo i nepoznato.

ISPUNITE DAN UŽIVANJEM

Naučnici koji su tokom dana tražili od ispitanika da prijave svoje raspoloženje otkrili su da su ljudi najsrećniji kada se opuštaju, druže, vežbaju, sprovode neke duhovne aktivnosti i jedu (i naravno kada se bave „intimnim odnosima“). 

Zato je veoma važno da tokom odmora, odvojite vreme za dobre obroke, opušteno čitanje, tihu kontemplaciju i povezivanje s ljudima s kojima putujete – naročito sa voljenim osobama.

PODELITE I/ILI DELEGIRAJTE OBAVEZE

Čuvanje dece i briga o deci su neizbežni ako imate malu decu, ali budite sigurni da ste napravili prostor i za vaše odnose sa odraslim ljudima. Povedite baku, deku ili tetku za čuvanje dece ili uplanirajte budžet za iznajmljivanje bejbisitera za jednu ili dve noći.

Ako ste na odmoru sa grupom prijatelja možda biste mogli da skupite novac da biste unajmili nekoga da kuva i pere sudove nekoliko dana. Čak i ako je to samo kratak porodični izlet, koordinirajte sa suprugom da se tu i tamo smenjujete oko dece, tako da svako od vas može da čita solo na plaži ili radi nešto po svom nahođenju sat ili dva.

ORGANIZUJTE POSAO

Bilo da radite za drugog ili radite za sebe, organizujte posao na takav način da vam on ne bude izvor neprijatnosti i stresa dok ste na odmoru.

Ako možete da ne radite ništa tokom tih dana i uživate u tome, onda se pobrinite da ste na poslu našli rešenje za sve redovne situacije, a obavezno definišite i šta se smatra vanrednom situacijom, kao i šta su u tom slučaju vaša očekivanja.

Ako radite za sebe ili na neki drugi način imate autonomiju u svom rasporedu, a želite da radite pola sata rada svakog jutra pre nego što se ostatak vaše porodice probudi, nema ništa loše u tome. Samo u tom slučaju, do sledećeg jutra potpuno zaboravite na posao i sve što je u vezi sa njim.

ZAVRŠITE U VELIKOM STILU

Ljudski mozak daje veliku pažnju stvarima koje su se dešavale poslednje u nizu. To znači da je kraj odmora lakše zapamtiti nego početak.

Ako samo jednom u toku odmora planirate nešto veliko ili značajno, onda to uradite na kraju odmora: planirajte svoju veliku večeru u ekskluzivnom restoranu za poslednju noć, pobrinite se da transport u povratku bude bolji od onoga u dolasku i sl.

PRIPREMITE SE ZA POVRATAK

Obavezno ostavite sebi dan-dva po povratku sa odmora da se pripremite i prilagodite na prethodni način i tempo života. Ti dani su vam potrebni da biste se opskrbili namirnicama i drugim potrepštinama, oprali veš, sredili kuću.

Ako se vraćate na posao, probajte da povratak organizujete u drugom delu radne nedelje tj izbegnite ako je moguće ponedeljak kao prvi radni dan posle odmora. Obavezno dogovorite i neko viđanje sa prijateljima ili rodbinom, po mogućstvu prvih par dana po povratku na posao – imaćete ćemu da se radujete tokom prvih radnih dana.

KREIRAJTE SVOJE USPOMENE

Uspomene se vremenom oblikuju načinom na koji se odlučujemo da ih ponovimo i proživimo.

Da biste bili sigurni da ćete pamtiti svoj odmor kao pozitivnu stvar, podelite sa bliskim ljudima svoje zabavne i prijatne anegdote i trenutke. Pokažite prelepe slike i snimke. Što više puta kažete: „Imao/la sam najbolji odmor ikada“, to vremenom sve više postaje istina.

(izvor: fastcompany.com)

Dopadaju vam se naši tekstovi?

Prijavite se na našu mejling listu kako biste jednom mesečno primili naš njuzleter sa svežim tekstovima i informacijama posebno kreiranim za HR menadžere, vlasnike firmi i menadžere.